Hovězí Guláš

Hovězí kližka 600 g, olej 150 ml, rajčatový protlak 80g, cibule 200-300 g, mouka hladká 3 lžíce, mletá sladká paprika 2 lžíce, sůl, mletý pepř, kmín, česnek 4 stroužky, majoránka. Předmluva: Jde...

Hovězí kližka 600 g, olej 150 ml, rajčatový protlak 80g, cibule 200-300 g, mouka hladká 3 lžíce, mletá sladká paprika 2 lžíce, sůl, mletý pepř, kmín, česnek 4 stroužky, majoránka.

Předmluva: Jde o klasický guláš, tak jak ho většinou znáte z hospod a restaurací. Pokud rádi experimentujete můžete si vzít tento recept jako takový „mustr“ ze kterého se dají dobře odvíjet vlastní recepty. Jde totiž o suroviny, které by v žádném hovězím guláši neměly chybět.

V hrnci či kastrolu orestujeme na hrubo nakrájenou cibulku do zlatova společně s kmínem. Jakmile je cibulka krásně zlato-hnědá přidáme osolenou a opepřenou na kostky nakrájenou hovězí kližku a dále restujeme dokud se maso tak říkajíc nezatáhne (už není červené, ale hnědé). Teď do masa přidáme rajčatový protlak a promícháme. Nakonec přidáme mletou sladkou papriku, opět promícháme a okamžitě podlijeme vodou (opravdu s podlíváním nečekejte protože by paprika mohla zhořknout). Maso se musí dusit a ne vařit, tedy vody dávejte tolik, aby maso bylo ponořené nejméně do 3/4 nebo lehce úplně. Guláš lehce osolíme, přidáme prolisovaný česnek, přikryjeme pokličkou a dusíme, za občasného podlévání vodou, do měkka.

V misce si rozmícháme hladkou mouku společně s vodou. Touto připravenou řídkou kašičkou pak guláš zahustíme. Každá hladká mouka má jiný obsah lepku, který vlastně hustotu ovlivňuje. Tedy dejte si klidně o jednu lžíci mouky více a zahušťujte guláš pozvolna dokud se vám nebude zdát správně hustý. Potom co guláš zahustíte se musí minimálně ještě 10 nejlépe však 15 minut ještě za častého míchání vařit, aby se mouka správně rozvařila. Když je guláš hotov nasypte do něj majoránku, dosolte jej a pořádně promíchejte.

Tipy a triky:

  • Kostka masoxu při dušení nikdy neuškodí. Doporučuji ale jen jednu, hovězí maso je dostatečně dobré, aby vytvořilo chutnou omáčku.
  • Kapka červeného vína dokáže guláš pořádně ozvláštnit – na toto množství masa by mělo stačit 100 ml. Přidává se na začátku dušení.
  • Guláš můžete při podávání posypat na kolečka nakrájenou cibulí. Při krájení si dejte pozor, aby kolečka byla tenká. Nejen, že to lépe chutná, ale i také velmi dobře vypadá.
  • Pokud máte guláš na konci vaření řídký, můžete jej dohustit najemno nastrouhaným bramborem. Poté je ale potřeba guláš ještě povařit.
  • Majoránku je lepší nesypat rovnou, ale pěkně si jí nasypat do dlaně a druhou rukou nad hrncem s gulášem pěkně promnout (jako když se modlí kudlanka). Z majoránky se tak rychleji uvolní do guláše aroma.
Přílohy: Hovězí guláš je asi jediné jídlo, ke kterému se hodí snad úplně všechny slané nesmažené přílohy. Budu je teď řadit podle své oblíbenosti…. Houskový knedlík, chléb, brambor, bramboráčky, pečivo, rýže, bramborový knedlík, chlupatý knedlík, bavorský knedlík.
VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 0 (from 0 votes)
"